24.9.2013, 10:00

Skvělý projekt! Chcete vědět, které potraviny jsou špatné, nebo který obchodník je nepoctivý? Tady je odpověď! Potravinynapranyri.cz

Rád bych se s Vámi podělil o radost, kterou mi dělá jeden náš projekt. Začnu víc zeširoka. Když se na nás před rokem a půl obrátila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) s projektem jakéhosi pranýře pro nepoctivé výrobce, prodejce a distributory potravin, nevěřil jsem, že by takový projekt mohl mít dlouhého trvání. Ne že by nebyl užitečný, naopak, ale bál jsem se, že bude z vyšších míst zastaven. Nebyl zastaven, dokonce se podařilo ustát všechny přímé i nepřímé tlaky na jeho omezení, takže i dnes „Potraviny na pranýři“, jak se internetový projekt na adrese www.potravinynapranyri.cz jmenuje, přináší zajímavé informace o zjištěních státní inspekce přes potraviny.

Pokuty se dají vždy rozpustit do cen prodávaných výrobků. Jediné, čeho se nepoctiví výrobci, distributoři a prodejci potravin opravdu bojí, je spojení jejich jména s negativní informací. Takže Pranýř zacílil na tuto pomyslnou Achillovu patu nepoctivců. Jak?

Dílem v Brně, dílem v Uherském Hradišti vnikl internetový portál, kde SZPI pravidelně zveřejňuje informace o výsledcích svých kontrol. Nejde samozřejmě o všechny kontroly. Chybějící čepice prodavaček pranýřovány nejsou, naopak nejakostní, falšované a nebezpečné potraviny ano. Spotřebitel si tak může sám udělat názor na to, které potravině, kterému výrobci či které prodejně se má raději vyhnout, tj. kdo, kde a čím se nás snaží ošidit (nedodržením technologických postupů, náhradou surovin za levnější, ředěním apod.) nebo nás dokonce ohrožuje na zdraví a životě. Ale nejde jen o negativa. K projektu byly postupně doplňovány další funkce, jako jsou zajímavé informace o potravinách a potravinovém právu, nejnověji pak tzv. „tematické kontroly“, kde se dá najít vzájemné srovnání produktů různých výrobců, např. vín, sýrů, medů apod. Díky aktivitě SZPI a dalších organizací se tak v posledním roce hodně o tuzemských i dovážených potravinách mluvilo. A zdá se, že to začíná mít pozitivní vliv na to, co jíme. Vzpomeňme jen např. dobrovolné stažení tzv. „křehčeného“, jinými slovy vodou a chemikáliemi napuštěného, masa z nabídky velkých řetězců.

Ale abych se vrátil k projektu Pranýře a radosti, kterou mě přináší. Od spuštění zaznamenaly stránky www.potravinynapranyri.cz více než dva miliony návštěv, téměř třináct tisíc lidí si nechává z Pranýře posílat pravidelné informace emailem. Projekt také naprosto nečekaně získal jen několik měsíců po svém spuštění prestižní ocenění Křišťálová lupa 2012 v kategorii veřejně prospěšná služba. Letos se také objevil v nominacích na tuto cenu, takže pevně věříme, že opět uspěje. Je to totiž jeden z mála projektů hrazených z veřejných peněz, který má opravdu reálný přínos pro běžné občany.

Zcela mimořádný je přitom celý přístup SZPI. Místo stále ještě obvyklé uzavřenosti používají všech možných prostředků, jak dostat informace k lidem. Takže kromě zmíněné internetové verze jsou nejnověji Potraviny na pranýři zdarma dostupné i v mobilech. Stáhnut se dá unikátní aplikace, kde si každý může projít nejnovější zjištění SZPI. Informace se dají dokonce filtrovat pro region, kde se člověk právě nachází. Krokem vpřed je snad i možnost přímo v mobilu podat na SZPI podnět ke kontrole, kterým se inspekce může dále zabývat. Už nemusíme jen v duchu nadávat, cože se nám to kdo snaží prodat. Můžeme to vyfotit a po vyplnění jednoduchého formuláře přímo v mobilu to během pár vteřin přistane na stole pracovníkům SZPI. Třeba se v obchodech začnou víc bát lidí s mobilem v ruce a oschlou a nahnilou zeleninu, okoralé pečivo či plesnivý salám sami vyhodí a šizené výrobky přestanou objednávat.

Ač s podivem, nestojí za tímto ambiciózním projektem žádná velká pražská IT firma s miliardovým obratem, ale malá firma, FUTURA SOFT z Brna, pro kterou pracují také lidé ze Slovácka, na Slovácku.

Pavel Gráf

 

Článek vyšel v internetovém občasníku Slovácko Dnes.cz.